Kingsolver ve Beslenmenin Bir Yılı
Yasemin ESEN
Barbara Kingsolver Amerika’nın Kentucky eyaletinin kırsal kesimlerinde yetişmiş ve çocukluğunun bir bölümünü Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde geçirmiştir. Kingsolver The Poisonwood Bible ve Animal, Vegetable, Miracle adlı eserleriyle tanınmış olup, Amerika’nın en ünlü çevreci yazar ve şairleri arasındadır.
Kingsolver’ın yerel, taze, mevsimlik gıdalar ve sağlıklı beslenme konuları üzerine odaklanan eseri Animal, Vegetable, Miracle, [Hayvan, Bitki, Mucize: Beslenmenin Bir Yılı] (2007), eşi ve kızlarının da katkılarıyla, bir takım çalışmasının ötesinde eğlenceli bir aile projesine dönüşmüştür. Bu keyifli anlatım tarzı ve organizasyonuyla Kingsolver, geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmayı başarmıştır.
Kitap, Kingsolver ailesinin Amerika’nın güneyinde, Virginia eyaletinde bir çiftliğe göç etmeleri ile birlikte, kendi sebze ve meyvelerini yetiştirmelerini konu alıyor. Kendi hayatlarından örnek vererek doğal ve organik üretim yapmanın aslında ütopik bir hayal olmadığının, aksine küçük çiftliklerinde bireysel üretimlerine başlayan ailelerin zamanla yalnızca sebze ve meyve üretmekle kalmayacağını, hayvanlarından süt, peynir gibi pastörizasyon işlemi görmemiş doğal ve taze hayvansal gıdalar elde edebileceklerini de göstermiştir.
Animal, Vegetable, Miracle okuyucuyu her bölümünde yeni bir çevreci terim ile tanıştırıyor. Bunlardan önemlileri ‘Carlo Petrini’ tarafından, fast food beslenme tarzına bir tepki olarak kurulan, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi destekleyen Slow Food (yavaş yemek) organizasyonudur.
Kingsolver tarafından kitabın dördüncü bölümünde tanıtılan bir diğer kavram ise ‘Locavores’dur. Herbivore ve Carnivore (otçul ve etçil) çağrışımı yapan bu kelimeden de anlaşılacağı gibi ‘Loca(l)vore’lar doğal ve yerel olanı tüketmeyi tercih ediyor ve destekliyorlar. Locavore’lara göre deniz aşırı ülkelerden ithal edilen her gıda maddesi, fosil yakıt tüketimine buna bağlı olarak karbon salınımına, yerel üreticinin yeterli satışı yapamamasına ve zarar etmesine neden olmaktadır. Bunun yanında yerli üreticinin malları ithal edilen mallara göre daha taze, besleyici ve dolayısıyla sağlıklı olacaktır görüşünü savunmuşlardır.
Bu önemli grupların ve organizasyonların tanıtıldığı her bölümün sonunda Kingsolver’ın kızı tarafından, kitaptaki fikirler ve hareketler destelenircesine eklenmiş lezzetli ve sağlıklı yemek tariflerine yer verilmiştir. Bu tariflerin ortak noktası, yerel ve doğal ürünlerin bir kombinasyonundan oluşuyor olmasıdır.
Özetlemek gerekirse Kingsolver, yeme alışkanlıkları üzerine kendi ailesinden örnekler ve referanslar vererek okuyucu için bir ilham kaynağı olmuş; onun iyi, doğru ve bilinçli beslenme konusunda bilgilenmesini ve bunu bir alışkanlık haline getirmesini sağlamaya çalışmıştır. Fikirlerini yalnızca bilimsel gerçeklerle desteklemekle kalmamış, okuyucunun empati kurmasını sağlamak için kendi ailesinin bir portresini çizmiştir.
Kaynakça
Barbara Kingsolver. Animal, Vegetable, Miracle: A Year of Food Life. New York: Harper Perennial, 2007.